Tiedon yhteentoimivuus

Yhteentoimivuudella viitataan järjestelmien, prosessien tai toimijoiden kykyyn vaihtaa tietoa sujuvasti siten, että tiedon merkitys ja käytettävyys säilyy.

Tarjoamme asiakkaillemme välineet tietojen kuvaamiseen järjestelmäriippumattomasti ja semanttisesti yhteentoimivassa eli koneymmärrettävässä muodossa – ei vain koneluettavana.

Yhteentoimivuus rakentuu yhtenäisistä tiedon kuvauksista, joita ovat esimerkiksi tietomallit, koodistot ja sanastot. Tiedon yhteentoimivuus mahdollistaa niin organisaatioiden, näiden tietojärjestelmien kuin asiantuntijoidenkin välisen tiedon tehokkaan ja häviöttömän vaihdon.

Tekoälyn nousun kaudella tiedon yhteentoimivuuden merkitys korostuu entisestään. Jotta tekoälypohjaiset menetelmät pystyvät hakemaan ja analysoimaan tietoa merkityssisällöltään oikein, on pohjalla oltava semanttisesti laadukkaasti mallinnettua ja strukturoitua tietoa.

Tiedon yhteentoimivuus rakentuu useista eri tasoista, joita ovat:

  • Tekninen yhteentoimivuus
  • Semanttinen yhteentoimivuus
  • Organisatorinen yhteentoimivuus
  • Oikeudellinen yhteentoimivuus

Erityisesti tekninen ja semanttinen yhteentoimivuus eri olomuodoissaan ovat vuosia olleet osaamisemme keskiössä. Tähän lukeutuvat niin käsitemallinnuksen, sanastotyön, loogisen tietomallinnuksen ja ontologioiden laadinnan palvelut, graafitietokantapohjainen ohjelmistokehitys, standardien jalkauttaminen, ja niin edelleen.

Käyttämämme menetelmät pohjautuvat avoimiin standardeihin (RDF, OWL) ja ovat linjassa mm. Euroopan Unionin yhteentoimivuusviitekehyksen (European Interoperability Framework, EIF) sekä kiinteistö- ja rakennusalan kansainvälisen kehityksen (mm. bSDD) kanssa ja muiden rakennetun ympäristön standardien kanssa (mm. InfraBIM, LandXML, IFC).

Olemme olleet myös mukana rakentamassa Digi- ja väestötietoviraston Yhteentoimivuusalustaa, joka on Suomessa keskeisimpiä eri organisaatioiden välisen yhteentoimivuustyön mahdollistavia teknisiä alustoja.