Paikkatietotekniset ratkaisut

Paikkatietotekniset ratkaisut, niiden suunnittelu, rakentaminen ja käyttö ovat toimintamme sydäntä. Olemme teknologiariippumaton toimija, ja arvioimme parhaan välineen kulloisenkin ongelman ratkaisuun kokonaisvaltaisen tarkastelun perusteella.

Avoimen lähdekoodin ohjelmistot ja komponentit ovat kuitenkin toiminnallemme ja useille asiakkaillemme erityisen tärkeitä – toimimmekin myös useamman avoimen lähdekoodin ohjelmiston kehityksen sponsoreina.

Paikkatietotekniset ratkaisut voidaan käsittää laajasti – oli kyse paikkatietoinfrastruktuurin kehittämisestä tai niihin liittyvien komponenttien kehittämisestä tai räätälöinnistä, tietojen käsittely- ja jakelupalveluista tai -prosesseista, verkkokarttakomponenttien rakentamisesta ja käyttöönotosta, ei mikään ole meille tuntematonta.

Olemme työskennelleet ja rakentaneet ratkaisujamme viime vuosina laajasti erilaisilla teknologioilla.

Karttakomponenttien kehityksessä olemme höydyntäneet muun muassa:

Kovempaan paikkatietojen työpöytä- ja maastopohjaiseen työstöön rakennuspalikkoina toimivat usein esimerkiksi QGIS, QField, ja QFieldCloud. Kun näille eri selain- tai desktop -käyttöliittymille rakennamme dataputkia, työkalupakista käteen osuvat usein:

Näistä erityisesti FME on kiistattomasti monipuolisin ratkaisu laajasti erityyppisiä ja -laatuisia paikkatietoja sisältävien dataintegraatioiden toteutuksissa. Usein kun paikkatietoa on käsiteltävänä massiivisessa määrin, Databricksin ja Snowflaken kaltaiset data-alustat tulevat relevanteiksi. Lopulta kun tiedosta halutaan luoda havainnollisia visualisaatioita, saattaa välineeksi hyvinkin valikoitua Microsoft PowerBI:n kaltainen työkalu.

OGC-standardien mukaisia rajapintapalveluita (esim. WMS, WMTS, WFS, OGC API Features, MVT) julkaistaessa välinevalikoimaa on myös tarjolla runsaanlaisesti. Esimerkkejä ovat mm. GeoServer, Mapserver, pygeoapi ja Hakunapi. Eivätkä ne useinkaan yksinään pärjää ilman kunnon tietokantakerrosta, oli kyse sitten PostgreSQL/PostGIS, SQL Server tai Oracle Spatial.