GeoAI

Tekoälyratkaisujen kehittymistä ei ole voinut olla havaitsematta viime vuosina. Kuten aina teknologisissa murroskohdissa, joukossa on paljon hypeä, mutta myös todella paljon hyvin käyttökelpoista – ja koko alaamme muuttavaa, ellei peräti mullistavaa.

Kaiken tämän kohinan keskellä, me olemme erikoistuneet soveltamaan tekoälyratkaisuja (AI) paikkatietoteknologioiden ja -dataan. Suunnittelemme ja tunnistamme aina käyttötapauksittain parhaat alustat, välineet ja menetelmät GeoAI-toteutuksille.

Tekoäly tarkoittaa paikkatiedon saralla paljon muutakin kuin kielimalleja ja generatiivista tekoälyä – ja on kulkenut paikkatiedon rinnalla jo vuosikymmeniä, esimerkkeinä:

  • Konenäkö, objektien tunnistus ja semanttinen segmentointi tarjoavat välineet analogisen tiedon digitalisointiin tai satelliitti-, ilmakuva- ja videoaineistojen automaattitulkintaan.
  • Operaatioanalyysi- ja optimointialgoritmit mahdollistavat skenaarioiden nopean laskennan esimerkiksi sijoittumisen suunnitteluun.
  • Luonnollisen kielen menetelmillä (NLP) pystymme tuottamaan asiakkaillemme menetelmät laadullisten aineistojen nimikointiin, merkityssisällön tulkintaan, luokitteluun, sentimentin analysointiin ja rakenteistamiseen.
  • Generatiivisen tekoälyn avulla voidaan luoda lopullinen ripaus, ja tuottaa nopeita ja selkeitä yhteenvetoja laajoistakin tietoaineistoista.

Paikkatiedon ja tekoälyn yhdistävä GeoAI-konsultointipalvelumme kytkee paikkatiedon analytiikan ja kehittyneet tekoälymenetelmät, tarjoten organisaatioille mahdollisuuden hyödyntää sijaintitietoa uudella, aiempaa vaikuttavammalla tavalla.

Palvelumme tukevat organisaation tiedolla johtamista, automaatiota ja ennakoivaa analytiikkaa toimialasta riippumatta. GeoAI-palveluidemme ydinalueita ovat:

  • Paikkatiedon jalostus ja rikastus: Eri lähteistä saatavan sijaintitiedon ja näihin linkitetyn muun tiedon yhdistäminen, normalisointi ja esikäsittely koneoppimisen tarpeisiin.
  • Tekoälypohjainen paikkatietoanalyysi: Syväoppimisen ja koneoppimisen menetelmien soveltaminen geospatiaalisiin aineistoihin, kuten satelliitti- ja ilmakuviin, paikkatietorekistereihin ja sensoridataan.
  • Ennakoivat mallit ja optimointi: Paikkatiedon avulla tapahtuvien ilmiöiden mallintaminen ja ennustaminen (esim. maankäytön muutokset, riskialueet, kehittämistarpeet).
  • Visualisointi ja vuorovaikutteiset sovellukset: Intuitiiviset, käyttäjälähtöiset näkymät ja käyttöliittymät, jotka mahdollistavat tulosten hyödyntämisen päätöksenteossa.
  • Integraatio osaksi organisaation arkkitehtuuria: GeoAI-ratkaisujen liittäminen olemassa oleviin tietojärjestelmiin, pilvipalveluihin ja analytiikka-alustoihin tuotantokelpoisina toteutuksina.